Jump to content

Jaką niedrogą kamerę polecacie zewnętrzną z wifi?

zimnyyy

Recommended Posts

Cześć chciałbym udostępnić obraz z karmnika live w sieci poprzez Youtube z poidełka dla ptaków. Zależy mi na kamerze zewnętrznej z wifi, która umożliwiałaby w prosty sposób odpalenie transmisji live np. na Youtube. Co możecie polecić? z podczerwienią z widokiem nocnym może być w nocy widok czarno-biały.

niekoneicznie musi to być transmisja przez Youtube. W sumie to nawet lepiej by było, gdyby to była kamera IP z możliwością udostępnienia z niej obrazu bezpośrednio w sieci i wrzucenia na stronę internetową bez konieczności logowania dla wszystkich odwiedzających stronę. 

• 2 months later...

Dawno tutaj nie zaglądałem, więc pewnie temat już nieaktualny. W zasadzie każda kamera IP z Wi-Fi będzie OK.

Niektóre nowe kamery posiadają wbudowaną możliwość wysyłania strumienia RTMP do platform strumieniujących np. nowe kamery firmy Dahua:

https://dahuawiki.com/Remote_Access/LiveStream_RTMP_to_YouTube

Jeśli kamera nie ma takiej możliwości to należy skorzystać z pośrednika pomiędzy kamerą a YouTube, który skonwertuje w locie format RTSP do RTMP. Może to być program OBS zainstalowany na komputerze w lokalnej sieci (musi być włączony przez całą dobę) lub portal internetowy np. nasz worldcam.live.

W przypadku worldcam.live sam decydujesz, czy transmisja ma być tylko na stronie czy też dodatkowo na YouTube.

Z tańszych kamer Wi-Fi mogę polecić firmę Reolink. Jednak one w przeciwieństwie do Dahua wymagają pośrednika.